neděle 22. listopadu 2015

Coleslaw pro hladolety

Ještě rychle, než se vrátí rychlá rota z výletu jsem stihla umíchat svůj oblíbený coleslaw.. (ani nevím, jestli tomu můžu tak říkat, protože to asi není úplně dle originálu, ale co už).
Je to skvělé, celkem dietní doplnění jídelníčku. Jíme ho s manželem ke všemu, k masu, ke svačině, k právě upečeným houskám, k večeři.. jen ty naše kotrmelíny ještě kouzlu tohoto salátku nepodlehly, ale to se člověk nemůže divit, když je jim 4,5 a 2,5 :D..
Tak jdem na to...A ještě pro upřesnění, v tomto receptu nejde vůbec o množství, spíš o ingredience a vaši chuť. Uvádím čísla z dnešního dne, ale jinak je tento salát vždy od oka;)


Coleslaw pro hladolety


550 g červeného zelí (může být i bílé)
200 g mrkve
180 g celeru
2 velké špetky soli
2 lžíce citronové šťávy
asi 45 g majonézy
asi 150 g zakysané smetany (či jogurtu při dietnější variantě)




Postup

1. Nakrouhám zelí na tenké proužky. Mrkev nastouhám na hrubém struhadle a celer na jemném a vše promíchám. Můžete použít i V-kráječ, ale já nemám ráda, že je z něj tolik odpadu-nerada plýtvám.

2. Přidám majonézu, zakysanou smetanu, šťávu z citronu, pepř a sůl a opět promíchám. Teď je důležité salát ochutnat a dochutit dle vlastní chuti (můžete použít i cukr, či agávový sirup, máte-li radši sladší chuť), je-li salát přesolený nezbývá než dokrouhat kus zelí a nastrouhat další zeleninu ;).

3. A nechám odležet minimálně do druhého dne, aby sůl prostoupila zeleninou. A pak už jen chytíme vidličky a cpeme se ;) 

Tip: do salátu občas přidávám i pórek nebo šalotku. Kamarádka dává sladkou kukuřici a šunku.

1 komentář:

  1. Dělávám podobný z kysaného červeného zelí, ale z toho čerstvého bude určitě lepší! To zkusím :)

    OdpovědětVymazat